Kotitalous­vähennys Rahoitus

Suomessa yli 100 vesivuotoa joka päivä – viemärit kärkipäässä

Korvauksia maksetaan isolla rahalla

Suomessa sattuu vuosittain noin 37 000 vesivahinkoa. Se tarkoittaa yli sata vahinkoa päivässä. 

Vesivuotojen aiheuttamista vahingoista maksetaan eniten korvauksia suhteessa muihin kotivakuutuksesta korvattaviin vahinkoihin. Huonoimmassa tapauksessa vuotovahinko voi olla jopa yli 50 000 euron suuruinen. Yhteensä rahalla mitattuna vuotovahinkoja korvataan vuosittain noin 165 miljoonalla eurolla.

Finanssialan teettämän vuotovahinkoselvityksen mukaan vuotovahingot aiheutuvat yleisimmin viemäreistä. Kaikista vahingoista noin 21% johtui viemäristä, joka tekee lukumäärällisesti noin 8 000 viemäreistä johtuvaa vesivahinkoa vuodessa. Yleisimmät viemärin aiheuttamat vuotovahingot johtuvat viemärin tukkeutumisesta sekä liitosten ja tiivisteiden rakennusvirheistä. 

Vakuutusyhtiö ei aina korvaa kaikkea

Viemärin tukkeutumisesta johtuvien vuotovahinkojen määrä on noussut tasaisesti joka vuosi. Tähän voivat olla syynä vesikalusteiden kuten astianpesukone, pyykinpesukone ja wc-istuimen käyttämä vähäisempi vesimäärä, jolloin viemäriin kertyy enemmän tavaraa. Tällöin vähäisempi vesimäärä ei riitä huuhtelemaan putkea riittävästi vesimäärän vaan alkaa kertymään putkiston seiniin.

Vesivahingot ovat kodin asukkaan kannalta välillä ongelmallisia, sillä vakuutusyhtiöt eivät aina korvaa syntyneitä vahinkoja, jolloin niiden ennaltaehkäisy on erityisen tärkeää. Etenkin hitaasti syntyvien vahinkojen korvaaminen kotivakuutuksesta voi olla epävarmaa. Vakuutusyhtiöllä on käytössä myös erilaiset ikävähennykset, jotka pienentävät korvauksen määrää ja tällöin osa vahingosta jää kiinteistön omistajan maksettavaksi.

Viemäreistä johtuvien vesivahinkojen ennaltaehkäiseminen on kuitenkin täysin mahdollista. Viemäriputkiston kunto ja sinne kertyneen jätteen määrä kannattaa selvittää viemärikuvauksen avulla. Hajulukkojen ja astianpesukoneen poistoletkun pitävyyttä kannattaa tarkastella säännöllisesti esimerkiksi paperin ja valon avulla. Esimerkiksi hajulukon liitoksesta pursunnut lika kertoo, että putki on joskus vuotanut.

Lisätietoa: https://www.finanssiala.fi/aiheet/palo-murto-vuotovahingot/

https://www.finanssiala.fi/wp-content/uploads/2014/05/vuotovahinkoselvitys_2013.pdf

Artikkelit

Miksi viemäri haisee?

Ikävän hajun lähteeksi paljastuu usein kodin viemäri. Viemäristä nouseva paha tuoksu voi kertoa putkistossa piilevästä ongelmasta.

Omakotitalon putkiremontti nostaa kiinteistön arvoa

Kartoita mahdollinen putkiremontin tarpeesi pian. Näin nostat asuntosi arvoa ja ehkäiset vesivahinkojen syntymistä.

akvatek rööripeikko

Rööripeikon tarina

Kuuluuko viemäristä pulputusta ja lurinaa? Ehkä siellä asuu pikkuinen, likavettä rakastava Rööripeikko. Rööripeikot asuvat talojen viemäreissä ja ojien siltarummuissa.

Akvatekin brändiuudistus

Akvatekin uusi brändi ja yritysilme on julkaistu 12.6.2023. Lue lisää.

Viemärihuolto asiakaspalvelu

Asuntokaupassa ei tutkita viemäreitä

Asuntokaupan yhteydessä tutkitaan viemäreitä aivan liian harvoin. Viemäreiden kunto kannattaa tarkastaa sillä esimerkiksi myyjä on vastuussa myös asunnon piilevistä virheistä.

Maksuton viemärin kuvaus– miksi ja milloin?

Viemärin kuvauksella kiinteistön omistaja saa hyödyllistä tietoa viemäreidensä tilanteesta jopa täysin maksutta.

Suomessa yli 100 vesivuotoa joka päivä – viemärit kärkipäässä

Selvityksen mukaan vesivahinkoja tapahtuu eniten viemäreissä. Suurin osa vahingoista johtuu tukoksista ja rakennusvirheistä.

Viemärisukituksen hinta koostuu eri tekijöistä

Sukituksessa vanhan viemärin sisään asennetaan rakenteita purkamatta uusi saumaton muoviputki, jonka käyttöikä on jopa 50 vuotta.

Karkota Hirviö

Pyydä maksuton viemärikuvaus tai jätä yhteydenottopyyntö

  Facebook @akvatek

  Akvatek
  Akvatek1 month ago
  Käsienpesualtaan hajulukon ja viemärin liitoksen väliin kuuluu asentaa HK-tiiviste, jonka tarkoituksena on tiivistää hajulukko viemäriputkeen. HK-tiiviste tulee olla tiiviisti pohjaan asti painettuna ja hajulukon putken tulee painua riittävän syvälle tiivisteen sisään. HK-tiiviste kannattaa puhdistaa säännöllisesti ja huonokuntoinen vaihtaa uuteen. #vesilukko #hajulukko #akvatek #viemäri
  Akvatek
  Akvatek1 month ago
  Akvatekin huoltoasentajilla kaikki tarvittava kulkee mukana pakettiautossa. Varustukseen kuuluu muun muassa viemärikamera, harjapuhdistuslaitteisto, painehuuhtelulaite, käsityökaluja, suojaustarvikkeita ja viemäriputkien osia. #akvatek #viemärikuvaus #viemäri #viemärihuolto