Kotitalous­vähennys Rahoitus

Uusi kiinteistö pitää kuvata ennen käyttöönottoa

Uusi kiinteistö pitää kuvata ennen käyttöönottoa

– Viemärin käyttöönottokuvaus tehdään ensimmäistä kertaa uusiin kiinteistöihin ennen käyttöönottoa, kertoo Akvatekin toimitusjohtaja Ville Hyry.

Uusissa kiinteistöissä on lain mukaan varmistettava, että rakenteiden sisään jäävät viemärit ovat tiiviit ja asianmukaiset. Tämä onnistuu ainoastaan viemärikameran avulla kuvaten. Viemärin kuvaus toteutetaan taloyhtiöissä aina kaksivaiheisesti: ennen valua ja valun jälkeen.

Ennen valua suoritettavassa viemäreiden kuvauksessa mahdolliset esille tulevat viat tai huonosti toteutetut kaadot paljastuvat ja ovat helposti korjattavissa. Valun jälkeisessä kuvauksessa selviää, onko rakennustyön jälkeen tehty vielä toimenpiteitä, jotka ovat kenties päässeet puhkaisemaan tai muuten vahingoittamaan viemärikanavaa.

– Vimeäriputken läpi on porattu ruuveja tai työnnetty raudoitusverkkoja. On siellä näkynyt myös muun muassa sähkövetojakin, Ville Hyry kertoo.

Hyry kehottaa ottamaan viemäreiden kuvauksen asialistalle pikimmiten, mikäli se on jätätetty toteuttamatta käyttöönottovaiheessa. Näin mahdollisesti paljastuvat epäkohdat tai asennusvirheet voidaan vielä saattaa urakoitsijan 10 vuoden virhevastuun piikkiin.

– Näistä on hyvä myös tehdä tallenne, eli kuvatut viemärilinjat tallennetaan, luovutetaan asiakkaalle ja tehdään raportti kuvauksesta, Hyry sanoo.

Viemäri tukossa – viemärin kuntotarkastus on parasta ennaltaehkäisyä

Kun viemäri haisee tai pulputtaa, se kertoo usein siitä, että jokin estää veden normaalin virtauksen. Tässä vaiheessa asiaan olisi hyvä puuttua ja varmistua viemäreiden käyttökunnosta. Jos asiaa lykkää siihen pisteeseen, jossa viemäri ei vedä tai vessanpönttö on tukossa, ollaan jo ongelmissa. Loka-auto kykenee antamaan ensiapua, mutta lopullista ratkaisua nopea tyhjennys ei yleensä tarjoa.

– Suosittelemme, että noin 10 vuoden välein taloyhtiöön tehtäisiin viemärin kuntoselvitys, jossa päälinjan lisäksi kuvataan pistokartoituksella esimerkiksi joka viidennen asunnon viemäri. Jos jossain huoneistossa lavuaari on tukossa jatkuvasti tai viemäri pulputtaa, niin ne sitten kuvataan tässä kohtaa ehdottomasti, Ville Hyry ohjeistaa.

Kuntotarkastuksen laajuus määräytyy taloyhtiön koon ja iän mukaan. Jos kiinteistön tekninen käyttöikä on jo päättymässä, vaaditaan laajempi selvitys siitä, mikä viemäreiden kunto oikeasti on.

– Harjapuhdistus on usein välttämätön varsinkin vanhempien asuntojen kohdalla. Viemärilinjat ovat usein niin likaiset, että ilman perusteellista mekaanista puhdistusta putken kunnosta on mahdotonta sanoa mitään, Hyry toteaa.

Artikkelit

Viemärihuollon ABC – Taloyhtiön viemärit kuntoon

Kun viemäreitä huolletaan säännöllisesti, pysyvät ne käyttökunnossa koko elinkaarensa ajan. Tehokkaan, mutta hellävaraisen harjapuhdistuksen ansiosta lika ei pääse syöpymään putken pintaan ja aiheuttamaan tukoksia sekä vesivahinkoja.

”Viemäripuhdistus oli todella tarpeellinen, sillä putkistossa oli runsaasti rasvakertymää” – Jääliläisen 1970-luvulla rakennetun taloyhtiön viemärit kuvattiin ja puhdistettiin

– Meidän kiinteistö on jo sen verran vanha, että tuntui hyvin tarpeelliselta teettää viemärikuvaus ja -puhdistus, Sirpa Pätsi As Oy Kiimingin Koivurivistä kertoo.

Ennaltaehkäisevä viemärihuolto taloyhtiölle

Viemäreistä johtuvat vesivahingot pystyttäisiin helposti ennaltaehkäisemään, mikäli viemäreiden todellinen kunto selvitettäisiin hyvissä ajoin.

Taloyhtiön viemärien sukitus – kustannustehokkain tapa saneerata putkisto

Rivitalon tai kerrostalon viemäreiden sukitus on kustannustehokas tapa hoitaa putkiremontti.

Taloyhtiön viemärisukitus – mitä isännöitsijän ja huoltohenkilöstön olisi hyvä tietää?

Viemäriputkien sukitus on helpompi, edullisempi ja nopeampi vaihtoehto putkiremontille. Sukitus voidaan toteuttaa, jos nykyiset viemärilinjat ovat sukituksen kestävässä kunnossa.

Milloin taloyhtiön viemärit kannattaa kuvata?

Taloyhtiön viemärikuvaus kannattaa toteuttaa säännöllisin väliajoin, etenkin jos viemäreillä alkaa olla käyttöikää jo yli kymmenen vuotta.

Uusi kiinteistö pitää kuvata ennen käyttöönottoa

Uusissa kiinteistöissä on lain mukaan varmistettava, että rakenteiden sisään jäävät viemärit ovat tiiviit ja asianmukaiset. Tämä onnistuu ainoastaan viemärikameran avulla kuvaten.

Varmistu laadusta – valitse sertifioitu sukitus

Sukitus on varma ja luja menetelmä viemäreiden uudistamiseksi. Sukituksen noustessa yhä tunnetummaksi ja käytetymmäksi menetelmäksi eri yritykset pyrkivät mukaan kasvavaan kilpailuun.

Viemärin sukitus omakotitalossa – hinta ja laatu kohtaavat sukitustyössä

Mikään viemärimateriaali ei ole ikuinen ja etenkin vanhojen kiinteistöjen kohdalla viemäriremontin tarvetta tulisi kartoittaa pätevän ammattilaisen johdolla.

Apua, viemäri tukossa! Näin tehdään viemärin avaus kotikonstein

Paras tapa välttää viemäritukokset on tehokas ennaltaehkäisy. Kotikonstit viemärin avaukseen eivät aina tepsi, mutta viemärihuollolla avun saa aina.

Milloin myyjä vastaa viemärivahingosta?

Asuntokauppojen yhteydessä viemäreiden todellinen kunto kannattaa selvittää kuvauksella, jotta vältyttäisiin ikävältä jälkiselvittelyltä.

Miksi viemäri haisee?

Ikävän hajun lähteeksi paljastuu usein kodin viemäri. Viemäristä nouseva paha tuoksu voi kertoa putkistossa piilevästä ongelmasta.

Omakotitalon putkiremontti nostaa kiinteistön arvoa

Kartoita mahdollinen putkiremontin tarpeesi pian. Näin nostat asuntosi arvoa ja ehkäiset vesivahinkojen syntymistä.

akvatek rööripeikko

Rööripeikon tarina

Kuuluuko viemäristä pulputusta ja lurinaa? Ehkä siellä asuu pikkuinen, likavettä rakastava Rööripeikko. Rööripeikot asuvat talojen viemäreissä ja ojien siltarummuissa.

Akvatekin brändiuudistus

Akvatekin uusi brändi ja yritysilme on julkaistu 12.6.2023. Lue lisää.

Viemärihuolto asiakaspalvelu

Asuntokaupassa ei tutkita viemäreitä

Asuntokaupan yhteydessä tutkitaan viemäreitä aivan liian harvoin. Viemäreiden kunto kannattaa tarkastaa sillä esimerkiksi myyjä on vastuussa myös asunnon piilevistä virheistä.

Maksuton viemärin kuvaus– miksi ja milloin?

Viemärin kuvauksella kiinteistön omistaja saa hyödyllistä tietoa viemäreidensä tilanteesta jopa täysin maksutta.

Suomessa yli 100 vesivuotoa joka päivä – viemärit kärkipäässä

Selvityksen mukaan vesivahinkoja tapahtuu eniten viemäreissä. Suurin osa vahingoista johtuu tukoksista ja rakennusvirheistä.

Viemärisukituksen hinta koostuu eri tekijöistä

Sukituksessa vanhan viemärin sisään asennetaan rakenteita purkamatta uusi saumaton muoviputki, jonka käyttöikä on jopa 50 vuotta.

Karkota Hirviö

Pyydä maksuton viemärikuvaus tai jätä yhteydenottopyyntö
  Facebook @akvatek

  Akvatek
  Akvatek2 months ago
  Helsingin Sanomat herätteli keskustelua nykyrakentamisesta ja sen laadusta.🧐 Lue, miten Akvatekin Ville otti kantaa valurautaputkien käyttöön sekä niiden tyypillisiin ongelmiin:
  Akvatek
  Akvatek2 months ago
  Tekisikö mieli tehdä viemäreiden asennustöitä ihan itse? 🤔

  ⛔ Aina ei kannata, sillä vakuutusyhtiöt eivät korvaa asennusvirheestä johtuvaa viemärivahinkoa.

  Mutta tiesitkö vielä tämän?

  👉 Kun altaan hajulukko on liitetty HK-kumitiivisteeseen sokkelilevyn takana, HK-kumitiivisteen pitää aina olla näkyvillä allaskaapissa.

  Teetä siis asennus ammattilaisella! 💪