Uusi rakennus kannattaa kuvata ennen käyttöönottoa
Uusissa rakennuksessa on Ympäristöministeriön asetuksen mukaan varmistettava, että jätevesilaitteisto on tiivis ja materiaalit ja liitokset ovat yhteensopivia. Teoriassa tiiveyden varmistamiseen on monta tapaa, mutta yleisimmin käytetty tapa on varmistaa tiiveys kuvaamalla viemärit sisältäpäin. Viemärin kuvaus toteutetaan kaksivaiheisesti: ennen valua ja valun jälkeen.
Ennen valua suoritettavassa viemäreiden kuvauksessa mahdolliset esille tulevat viat tai huonosti toteutetut kaadot paljastuvat ja ovat helposti korjattavissa. Valun jälkeisessä kuvauksessa selviää, onko rakennustyön jälkeen tehty vielä toimenpiteitä, jotka ovat kenties päässeet puhkaisemaan tai muuten vahingoittamaan viemärikanavaa.
– Viemäriputken läpi on porattu ruuveja tai reikiä. On siellä näkynyt myös muun muassa sähköjohtojakin, Ville Hyry Akvatekiltä kertoo.
Hyry kehottaa ottamaan viemäreiden kuvauksen asialistalle pikimmiten, mikäli se on jätätetty toteuttamatta käyttöönottovaiheessa. Näin mahdollisesti paljastuvat epäkohdat tai asennusvirheet voidaan vielä saattaa urakoitsijan 10 vuoden virhevastuun piikkiin.
– Näistä on hyvä myös tehdä tallenne, eli kuvatut viemärilinjat tallennetaan, luovutetaan asiakkaalle ja tehdään raportti kuvauksesta, Hyry sanoo.


Viemäri tukossa – viemärin kuntotarkastus on parasta ennaltaehkäisyä
Kun viemäri haisee tai pulputtaa, se kertoo usein siitä, että jokin estää veden normaalin virtauksen. Tässä vaiheessa asiaan olisi hyvä puuttua ja varmistua viemäreiden käyttökunnosta. Jos asiaa lykkää siihen pisteeseen, jossa viemäri ei vedä tai vessanpönttö on tukossa, ollaan jo ongelmissa. Loka-auto kykenee antamaan ensiapua, mutta lopullista ratkaisua nopea tyhjennys ei yleensä tarjoa.
– Suosittelemme, että noin 10-20 vuoden välein taloyhtiöön tehtäisiin viemärin kuntoselvitys, jossa päälinjan lisäksi kuvataan myös viemärihaarat. Yleensä tutkimukset tehdään osaratkaisuna, joka ei anna riittävää kokonaiskuvaa viemärijärjestelmän tilanteesta. Tarkastusväliin vaikuttaa merkittävästi myös käytetyn viemärin materiaali, sillä valurauta ei todellisuudessa kestä välttämättä edes 20 vuotta.
Kuntotarkastuksen laajuus määräytyy taloyhtiön koon ja iän mukaan. Jos kiinteistön tekninen käyttöikä on jo päättymässä, vaaditaan laajempi selvitys siitä, mikä viemäreiden kunto oikeasti on.
– Harjapuhdistus on usein välttämätön varsinkin vanhempien asuntojen kohdalla. Viemärilinjat ovat usein niin likaiset, että ilman perusteellista mekaanista puhdistusta putken kunnosta on mahdotonta sanoa mitään, Hyry toteaa.
Artikkelit
Pyydä maksuton viemärikuvaus tai jätä yhteydenottopyyntö
Facebook @akvatek