Kotitalous­vähennys Rahoitus

Viemärisukitus taloyhtiölle

Viemärisukitus on paras valinta viemärisaneeraukseen

Viemäriverkosto voidaan perinteisen putkistosaneerauksen sijaan uudistaa sukitusmenetelmällä. Oikein ja ammattitaidolla tehtynä se on nopea ja asukasystävällinen tapa toteuttaa viemäriputkistojen uudistus. Sukituksessa uusi viemäriputkisto muodostuu vanhan putken sisään, ja se vastaa teknisiltä ominaisuuksiltaan uutta nykyaikaista muovista viemäriputkea.

Sukitusmenetelmällä tehty viemärisaneeraus ei vaadi pintojen avaamista ja vanhan putkiston poistamista uuden tilalta. Koko saneeraustyö saadaan valmiiksi yhden asunnon osalta alle viikossa, ja kodissa voi jopa asua koko remontin ajan. Sukitus on myös perinteistä viemäriremonttia huomattavasti kustannustehokkaampi, nopeampi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Katso video! Videolla näytämme, miten Akvatekin sukitus toimii käytännössä.

Milloin viemärisaneeraus on ajankohtainen?

Viemäriremontti pitää tehdä viimeistään silloin, kun putkiston ikä on 40–50 vuotta. On kuitenkin yleistä, että putkien todellinen käyttöikä on tätä lyhyempi. Viemäriremontti on välttämätön toimenpide ikääntyvän kiinteistön elinkaaren aikana.

Perinteisessä viemäriremontissa vanhat putket poistetaan ja tilalle asennetaan uusi viemäriputkisto. Pintoja ja rakenteita joudutaan purkamaan ja pihalle tekemään kaivuutöitä. Aikaa voi kulua työhön jopa yli kuukausi, eikä normaali asuminen ole mahdollista, sillä koti on käytännössä rakennustyömaa.

Viemärisukitus on perinteistä putkistosaneerausta vaivattomampi, edullisempi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Viemärit kannattaa siis saneerata silloin, kun se on vielä mahdollista tehdä sukittamalla.

Akvatek on viemärisukitusten kotimainen huippuosaaja. Suoritamme työt aina laadukkaasti ja standardien mukaisesti. Toimintamme tavoitteena on aina tyytyväinen asiakas.

Ennen
Jälkeen

Yleisimmät ongelmat vanhoissa viemäreissä

Valurautaiset, betoniset ja muoviset viemäriputkistot tulevat elinkaarensa päähän yleensä noin 40 vuoden iässä. Ongelmia voi kuitenkin esiintyä jo aiemmin, sillä viemäriverkoston eri osat kuluvat eri tahtiin. Viemäriverkoston kestävyyteen vaikuttavat materiaalien ominaisuuksien lisäksi sen ympäristö, asennustapa ja sille vuosien aikana aiheutuneet rasitteet.

Valurautaiset viemärit

Valurautaisissa viemäreissä tapahtuu ajan saatossa syöpymistä ja ruostumista. Ruostelaatat irtoilevat, mikä aiheuttaa putkiston tukkeutumista ja veden seisomista putkiston sisällä. Ruosteinen ja rosoinen putkiston pinta myös kerää likaa helpommin putkiston seinämiin, mikä edesauttaa putkien tukkeutumista. Kosteuden ja viemärikaasujen yhteisvaikutus heikentää putken rakennetta seinämistä ja yläosista, mikä aiheuttaa valurautaputkistoille romahtamisvaaran. Valurautaisen viemäriputken tekninen käyttöikä on 50 vuotta.

Betoniviemärit

Betoni on heikoin viemäriputkistoissa käytetyistä materiaaleista. Betoniviemäreiden yleisiä ongelmia ovat halkeamat putkissa ja liitoskohtien vauriot. Betonin pinta kuluu, jolloin karkea kiviaines tulee näkyviin ja putken rakenne heikkenee. Kosteus pääsee kulkemaan betonin huokoiseen rakenteeseen, ja jäätyessä se voi säröillä laajentumisen vuoksi. Betoniviemäreille on tyypillistä, että pihakasvien juuret tunkeutuvat putken pinnan lävitse aiheuttaen tukoksia viemäriin. Betonisen viemäriputken tekninen käyttöikä on 25 vuotta.

Muoviviemärit

Muovisia viemäriputkia on kehitetty vuosikymmenien ajan, ja ne eroavat toisistaan ominaisuuksiensa ja käyttöikänsä suhteen. Putkien valmistuksessa käytetyt pehmentimet ja lisäaineet haihtuvat ajan kuluessa, mikä johtaa putkiston seinämien lasittumiseen. Lasittuneet putkistot ovat alttiita vaurioille, ja ne voivat halkeilla pienestäkin liikkeestä tai rasituksesta. Myös tiivisteet kovettuvat ja haurastuvat iän myötä. Putkiliitokset ovat yleisiä ongelmakohtia ja ne voivat olla täysin irronneet. Vanhan muoviviemärin käyttöikä on noin 40 vuotta.

Miten viemärin sukitus tapahtuu?

Viemärin sukituksessa vanha viemäri toimii muottina uudelle itsekantavalle viemäriputkistolle. Viemärin sisään viedään epoksimuovilla kyllästetty sukka, joka paineistetaan ja kovettuessaan se muuttuu muoviputkeksi. Sukitettu viemäriputki on saumaton, täysin yhtenäinen rakenne. Vanha viemäriputki jätetään paikalleen haurastumaan uuden putken ympäriltä.

Viemärisukituksen valmistelu lähtee liikkeelle viemäreiden kuntotarkastuksella. Tarkastuksen jälkeen työ suunnitellaan ja saneerauksen ajankohdasta sovitaan asiakkaan kanssa. Suoritettu työ tehdään aina huolellisesti ja asiakasta kunnioittaen.

1

Työn valmistelu

 • Asennuksen ajankohta ja työmaan kesto sovitaan asiakkaan kanssa.
 • Lattiat ja vesipisteiden ympäristö suojataan.
 • Vesikalusteet irrotetaan.
2

Putkiston valmistelu sukitukseen

 • Valurautaviemäri rassataan puhtaaksi ruosteesta.
 • Muoviviemäri hiotaan, jotta sukalle saadaan tarttumapinta.
 • Viemärit kuvataan ja mitataan huolellisesti.
 • Valurautaiset lattiakaivot uusitaan muovikaivolla tai pinnoittamalla.
3

Sukan valmisteleminen

 • Sukka leikataan oikean mittaiseksi.
 • Epoksiseos sekoitetaan yhdistämällä epoksi ja koveteaine.
 • Seos kaadetaan sukan sisään.
 • Ilmakuplat poistetaan vakuumipumpulla.
 • Sukka mankeloidaan, jotta epoksi levittyy tasaisesti.
4

Sukan asentaminen

 • Epoksoitu sukka kelataan sukitusrummun sisään.
 • Rummun sisään laitetaan kompressorista ilmanpaine.
 • Paineen kasvaessa sukka kulkeutuu viemärissä perille asti.
 • Kovettumista voidaan jouduttaa höyryllä tai kuumalla vedellä.
5

Haaraviemärien sukitus

 • Viemärihaarat runkoputkeen avataan poraamalla tai hiomalla.
 • Viemärihaarat sukitetaan.
 • Haaroihin asennetaan oikean kokoinen haaravahvike.
 • Haaravahvikkeet kovetaan höyryllä.
 • Jokaisessa vaiheessa sukituksen laatu tarkastetaan viemärikameralla.
6

Työmaan luovutus

 • Uusi viemäriputkisto kuvataan ja kuvausmateriaali luovutetaan asiakkaalle.
 • Vesikalusteet asennetaan paikoilleen.
 • Työmaa siivotaan huolellisesti.
 • Työmaaraportti täytetään ja takuutodistus luovutetaan asiakkaalle.

Sertifioitu asennustapa ja koulutetut asentajat synnyttävät laatua

Akvatekin sukitus on saanut todistuksen Eurofins Expert Services Oy:n tekemästä laadunvalvonnan varmennuksesta asennustyölle viemäriputkien sisäpuolisille menetelmille.

Käytämme Boldan-In-House Lining -menetelmäsertifikaattia, jossa kaikki tuotteet ja työmenetelmät on tarkistettu yhteensopivaksi ja sataprosenttisesti vesitiiviiksi. Sukituksessa käytämme Suomessa valmistettua laadukasta epoksia.

Sertifikaatti ei itsessään ole tae hyvästä laadusta, sillä laadunvalvontaa tehdään ulkopuolisen toimesta vain kerran vuodessa yhdellä työmaalla. Tästä syystä olemme panostaneet asentajiemme työkaluihin ja ammattidaidon kehittämiseen. Kaikki Akvatekin asentajat ovat koulutettuja sukituksen ammattilaisia, jotka pystyvät ratkaisemaan haastavimmatkin ongelmat työmaalla.

Urakkasopimus kiinteistö- tai taloyhtiön kanssa

Urakkasopimuksen tekemisessä noudatetaan YSE (1998) -ehtoja. Kun työ on suoritettu, toimitamme taloyhtiölle raportin ja videotallenteet sähköisenä. Ensimmäinen lasku saapuu noin kuukauden päästä työn valmistumisesta. Joustavan rahoituksen ansiosta voit maksaa laskun joko sinulle sopivissa erissä tai kerralla.

Viemärisukitus kestää yhtä huoneistoa kohden noin viikon riippuen työn laajuudesta. Asennustyölle on 2 vuoden takuu ja sertifioidulla sukitusmenetelmällä on 10 vuoden materiaalitakuu. Sukitettu putki vastaa ominaisuuksiltaan uutta nykyaikaista muoviputkea, ja sen tekninen käyttöikä on jopa 50 vuotta.

Uusi muovinen viemäriverkosto.

Sukitetun viemärin tekninen käyttöikä on jopa 50 vuotta.

Voit asua kotonasi viemärisaneerauksen aikana.

Rakenteita ei tarvitse purkaa, eikä kaivuutöitä suorittaa pihamaalle.

Alan parhailla menetelmillä ja välineillä suoritettu työ.

Sertifioitu asennus on laadun takuu
asiakkaalle.

Mitä asiakkaat meistä puhuvat?

Usein kysytyt kysymykset

Mitä materiaalia sukka on?

Sukituksessa käytetty sukka on polyesterista valmistettua huopamaista materiaalia. Se on malliltaan pyöreää ja sen halkaisija vaihtelee putken koon mukaan. Sukka voi myös venyä esimerkiksi putkikoon muuttuessa. Sukan sisään kaadetaan epoksi, ja se mankeloidaan tasaisen rakenteen saamiseksi. Viemäriputken sisäpinnaksi jää sukan polyuretaanipinnoite.

Kuinka pitkä käyttöikä sukitetulla putkella on?

Sukitetun putken testattu kestävän jopa 50 vuotta. Sukitettu putki vastaa ominaisuuksiltaa uutta muoviputkea. Akvatekin sukituksessa käytetyt materiaalit on testattu osana Boldan In-House Lining System -menetelmäsertifikaattia.

Miten sukituksen hinta muodostuu?

Sukituksen hintaan vaikuttavat viemäripisteiden lukumäärä, viemärihaarojen ja runkolinjan pituus, putken halkaisija, kerrosten lukumäärä, lattiakaivojen materiaali ja vaihdettavat vesikalusteet. Suurin hintaan vaikuttava tekijä on viemäripisteiden lukumäärä. Rivitalon sukitus maksaa huoneistoa kohden yleensä 7 000–14 000 euroa ja kerrostalon 5 000–12 000 euroa. Sukituksen neliöhinta on noin 80–140 euroa.

Miksi muoviputkia pitää sukittaa?

Muovin ominaisuuksiin kuuluu sen kestävyyden heikkeneminen lämpötilan, UV-säteilyn, mekaanisen rasituksen ja kemiallisten aineiden vaikutuksesta. Ennen viemäriputkien asentamista putkien säilytys ja käsittely on voinut vaikuttaa putken kestävyyteen asennuksen jälkeen. Talon rakenteiden sisässä muovi ei enää altistu UV-säteilylle, mutta lämpötilavaihtelut ja mekaaniset rasitukset etenkin pystyosuuksien jälkeisissä mutkissa rasittavat materiaalia. Muoveille on määritelty käyttölämpötilat, ja niiden ylittyessä tai alittuessa käynnistyvät materiaalin muutokset. Kun käyttölämpötila alittuu, olomuoto alkaa muuttua kovaksi ja hauraaksi. Esimerkiksi ensimmäisten PVC-muovien lämmönkestävyys on ollut heikko, jolloin kuuma vesi pääse vaikuttamaan putken olomuodon muutoksiin. Kun muoviviemäri muuttuu kovaksi ja hauraaksi, se ei välttämättä enää kestä sukitusta.

Miksi valurautaviemäri ruostuu?

Viemärin sisään kertyy etenkin keittiössä orgaanista jätettä , joka mädäntyessään muodostaa viemärin sisään rikkidioksidikaasua. Kaasu nousee putken yläpintaan ja ruostuttaa putkea ensimmäisenä sieltä. Tämä johtaa valurautaputken ruostumiseen ja ruostelaattojen irtoamiseen putken katosta. 

Mikä on pinnoituksen ja sukituksen ero?

Pinnoituksessa viemärin sisään ruiskutetaan massaa, joka kovettuu putken pintaan. Pinnoituksessa aine voidaan myös harjata putken pintaan. Ennen pinnoitusta putken huolellisen rassauksen merkitys korostuu. Pinnoitusta voi verrata auton maalaukseen, jossa pohjatöiden merkityksellä on suuri vaikutus maalin pysymiseen pellissä. Pinnoituksen haasteena onkin ollut sen pysyminen vanhan putken pinnassa.

Miten valurautainen lattiakaivo voidaan uudistaa?

Valurautaisen lattiakaivon sisään voidaan asentaa uusi muovinen lattiakaivo tai se voidaan pinnoittaa. Jos kaivosta lähtee viemäriputki sivulle eikä kaivoon tule muita haaroja, voidaan sen sisään asentaa uusi muovikaivo. Ennen muovikaivon asentamista vanha valurautainen kaivo hiotaan puhtaaksi. Vanhan kaivon ja uuden muovikaivon väli täytetään epoksilla. Lopuksi viemärilinja sukitetaan uuden muovikaivon läpi, jolloin lopputuloksesta tulee tiivis. Lattiakaivon pinnoituksessa kaivo hiotaan huolellisesti poistaen siitä kaiken ruosteen. Sen jälkeen kaivo päällystetään epoksilla, ja sen sisään asennetaan uusi teräksinen hajulevy ja huoltoluukku.

Voiko kodissa asua sukituksen ajan?

Sukituksen aikana kodissa on mahdollista asua, mutta talon viemärit eivät ole käytössä. Työmaan ajaksi järjestämme kotiin eko-wc:n mahdollisuuden ja vettä voi käyttää, mikäli altaan alle laitetaan esimerkiksi ämpäri. Suihku ei kuitenkaan ole käytössä sukituksen aikana.

Milloin sukitus on keksitty?

Viemärin sukituksen keksi Englannissa vuonna 1971 Eric Wood. Hän huomasi vuotavan putken autotallinsa alla ja välttääkseen koko autotallin lattian kaivamisen putken korjaamiseksi Wood keksi paikan päällä kovettuvan putken korjausmentelmän. Sitä kutsutaan tänä päivänä yleisesti sukitukseksi. Vuodesta 1971 lähtien on asennettu maailmalaajuisesti kymmeniä tuhansia kilometrejä paikan päällä kovettuvaa muoviputkea.

Sukituksessa vanhan putken sisään asennetaan uusi saumaton ja itsekantava muoviputki. Sukitetun putken kerrosvahvuus on paksumpi ja sen pinta on tasaisempi pinnoitukseen verrattuna. Sukitetun putken käyttöikä on myös pidempi kuin pinnoituksen. Suomessa pinnoitus on kärsinyt huonosta maineesta, ja niiden tekeminen on merkittävästi vähentynyt. Pinnoitusta kuitenkin käytetään monissa Euroopan maassa yleisesti.

Artikkelit

Viemärihuollon ABC – Taloyhtiön viemärit kuntoon

Kun viemäreitä huolletaan säännöllisesti, pysyvät ne käyttökunnossa koko elinkaarensa ajan. Tehokkaan, mutta hellävaraisen harjapuhdistuksen ansiosta lika ei pääse syöpymään putken pintaan ja aiheuttamaan tukoksia sekä vesivahinkoja.

”Viemäripuhdistus oli todella tarpeellinen, sillä putkistossa oli runsaasti rasvakertymää” – Jääliläisen 1970-luvulla rakennetun taloyhtiön viemärit kuvattiin ja puhdistettiin

– Meidän kiinteistö on jo sen verran vanha, että tuntui hyvin tarpeelliselta teettää viemärikuvaus ja -puhdistus, Sirpa Pätsi As Oy Kiimingin Koivurivistä kertoo.

Ennaltaehkäisevä viemärihuolto taloyhtiölle

Viemäreistä johtuvat vesivahingot pystyttäisiin helposti ennaltaehkäisemään, mikäli viemäreiden todellinen kunto selvitettäisiin hyvissä ajoin.

Taloyhtiön viemärien sukitus – kustannustehokkain tapa saneerata putkisto

Rivitalon tai kerrostalon viemäreiden sukitus on kustannustehokas tapa hoitaa putkiremontti.

Taloyhtiön viemärisukitus – mitä isännöitsijän ja huoltohenkilöstön olisi hyvä tietää?

Viemäriputkien sukitus on helpompi, edullisempi ja nopeampi vaihtoehto putkiremontille. Sukitus voidaan toteuttaa, jos nykyiset viemärilinjat ovat sukituksen kestävässä kunnossa.

Milloin taloyhtiön viemärit kannattaa kuvata?

Taloyhtiön viemärikuvaus kannattaa toteuttaa säännöllisin väliajoin, etenkin jos viemäreillä alkaa olla käyttöikää jo yli kymmenen vuotta.

Uusi kiinteistö pitää kuvata ennen käyttöönottoa

Uusissa kiinteistöissä on lain mukaan varmistettava, että rakenteiden sisään jäävät viemärit ovat tiiviit ja asianmukaiset. Tämä onnistuu ainoastaan viemärikameran avulla kuvaten.

Varmistu laadusta – valitse sertifioitu sukitus

Sukitus on varma ja luja menetelmä viemäreiden uudistamiseksi. Sukituksen noustessa yhä tunnetummaksi ja käytetymmäksi menetelmäksi eri yritykset pyrkivät mukaan kasvavaan kilpailuun.

Viemärin sukitus omakotitalossa – hinta ja laatu kohtaavat sukitustyössä

Mikään viemärimateriaali ei ole ikuinen ja etenkin vanhojen kiinteistöjen kohdalla viemäriremontin tarvetta tulisi kartoittaa pätevän ammattilaisen johdolla.

Apua, viemäri tukossa! Näin tehdään viemärin avaus kotikonstein

Paras tapa välttää viemäritukokset on tehokas ennaltaehkäisy. Kotikonstit viemärin avaukseen eivät aina tepsi, mutta viemärihuollolla avun saa aina.

Milloin myyjä vastaa viemärivahingosta?

Asuntokauppojen yhteydessä viemäreiden todellinen kunto kannattaa selvittää kuvauksella, jotta vältyttäisiin ikävältä jälkiselvittelyltä.

Miksi viemäri haisee?

Ikävän hajun lähteeksi paljastuu usein kodin viemäri. Viemäristä nouseva paha tuoksu voi kertoa putkistossa piilevästä ongelmasta.

Omakotitalon putkiremontti nostaa kiinteistön arvoa

Kartoita mahdollinen putkiremontin tarpeesi pian. Näin nostat asuntosi arvoa ja ehkäiset vesivahinkojen syntymistä.

akvatek rööripeikko

Rööripeikon tarina

Kuuluuko viemäristä pulputusta ja lurinaa? Ehkä siellä asuu pikkuinen, likavettä rakastava Rööripeikko. Rööripeikot asuvat talojen viemäreissä ja ojien siltarummuissa.

Akvatekin brändiuudistus

Akvatekin uusi brändi ja yritysilme on julkaistu 12.6.2023. Lue lisää.

Viemärihuolto asiakaspalvelu

Asuntokaupassa ei tutkita viemäreitä

Asuntokaupan yhteydessä tutkitaan viemäreitä aivan liian harvoin. Viemäreiden kunto kannattaa tarkastaa sillä esimerkiksi myyjä on vastuussa myös asunnon piilevistä virheistä.

Maksuton viemärin kuvaus– miksi ja milloin?

Viemärin kuvauksella kiinteistön omistaja saa hyödyllistä tietoa viemäreidensä tilanteesta jopa täysin maksutta.

Suomessa yli 100 vesivuotoa joka päivä – viemärit kärkipäässä

Selvityksen mukaan vesivahinkoja tapahtuu eniten viemäreissä. Suurin osa vahingoista johtuu tukoksista ja rakennusvirheistä.

Viemärisukituksen hinta koostuu eri tekijöistä

Sukituksessa vanhan viemärin sisään asennetaan rakenteita purkamatta uusi saumaton muoviputki, jonka käyttöikä on jopa 50 vuotta.

Karkota Hirviö

Pyydä tarjous tai jätä yhteydenottopyyntö


  Facebook @akvatek

  Akvatek
  Akvatek2 weeks ago
  Helsingin Sanomat herätteli keskustelua nykyrakentamisesta ja sen laadusta.🧐 Lue, miten Akvatekin Ville otti kantaa valurautaputkien käyttöön sekä niiden tyypillisiin ongelmiin:
  Akvatek
  Akvatek2 weeks ago
  Tekisikö mieli tehdä viemäreiden asennustöitä ihan itse? 🤔

  ⛔ Aina ei kannata, sillä vakuutusyhtiöt eivät korvaa asennusvirheestä johtuvaa viemärivahinkoa.

  Mutta tiesitkö vielä tämän?

  👉 Kun altaan hajulukko on liitetty HK-kumitiivisteeseen sokkelilevyn takana, HK-kumitiivisteen pitää aina olla näkyvillä allaskaapissa.

  Teetä siis asennus ammattilaisella! 💪