Viemärisukitus on paras valinta viemärisaneeraukseen
Viemäriverkosto voidaan perinteisen putkistosaneerauksen sijaan uudistaa sukitusmenetelmällä. Oikein ja ammattitaidolla tehtynä se on nopea ja asukasystävällinen tapa toteuttaa viemäriputkistojen uudistus. Sukituksessa uusi viemäriputkisto muodostuu vanhan putken sisään ja se vastaa teknisiltä ominaisuuksiltaan uutta nykyaikaista muovista viemäriputkea.
Sukitusmenetelmällä tehty viemärisaneeraus ei vaadi pintojen avaamista ja vanhan putkiston poistamista uuden tilalta. Koko saneeraustyö saadaan valmiiksi yleensä alle viikossa ja kodissa voidaan asua koko remontin ajan. Sukitus on myös perinteistä viemäriremonttia huomattavasti kustannustehokkaampi vaihtoehto.
Katso video! Videolla näytämme, miten Akvatekin sukitus toimii käytännössä.
Milloin viemärisaneeraus on ajankohtainen?
Viemäriremontti pitää tehdä viimeistään silloin, kun putkiston ikä on noin 40–50 vuotta. On kuitenkin yleistä, että putkien todellinen käyttöikä on tätä lyhyempi. Viemäriremontti on välttämätön toimenpide ikääntyvän kiinteistön elinkaaren aikana.
Perinteisessä viemäriremontissa vanhat putket poistetaan ja tilalle asennetaan uusi viemäriputkisto. Pintoja ja rakenteita joudutaan purkamaan ja pihalle tekemään kaivuutöitä. Aikaa voi kulua työhön jopa yli kuukausi, eikä normaali asuminen ole mahdollista, sillä koti on käytännössä rakennustyömaa.
Viemärisukitus on perinteistä putkistosaneerausta vaivattomampi ja huomattavasti edullisempi vaihtoehto. Viemärit kannattaa siis saneerata silloin, kun se on vielä mahdollista tehdä sukittamalla.
Akvatek on viemärisukitusten kotimainen huippuosaaja. Suoritamme työt aina laadukkaasti ja standardien mukaisesti. Toimintamme tavoitteena on aina tyytyväinen asiakas.
Yleisimmät ongelmat vanhoissa viemäreissä
Valurautaiset, betoniset ja muoviset viemäriputkistot tulevat elinkaarensa päähän yleensä noin 40 vuoden iässä. Ongelmia voi kuitenkin esiintyä jo aiemmin, sillä viemäriverkoston eri osat kuluvat eri tahtiin. Viemäriverkoston kestävyyteen vaikuttavat materiaalien ominaisuuksien lisäksi sen ympäristö, asennustapa ja sille vuosien aikana aiheutuneet rasitteet.
Valurautaiset viemärit
Valurautaisissa viemäreissä tapahtuu ajan saatossa syöpymistä ja ruostumista. Ruostelaatat irtoilevat, mikä aiheuttaa putkiston tukkeutumista ja veden seisomista putkiston sisällä. Ruosteinen ja rosoinen putkiston pinta myös kerää likaa helpommin putkiston seinämiin, mikä edesauttaa putkien tukkeutumista. Kosteuden ja viemärikaasujen yhteisvaikutus heikentää putken rakennetta seinämistä ja yläosista, mikä aiheuttaa valurautaputkistoille romahtamisvaaran. Valurautaisen viemäriputken tekninen käyttöikä on 50 vuotta.
Betoniviemärit
Betoni on heikoin viemäriputkistoissa käytetyistä materiaaleista. Betoniviemäreiden yleisiä ongelmia ovat halkeamat putkissa ja liitoskohtien vauriot. Betonin pinta kuluu, jolloin karkea kiviaines tulee näkyviin ja putken rakenne heikkenee. Kosteus pääsee kulkemaan betonin huokoiseen rakenteeseen, ja jäätyessä se voi säröillä laajentumisen vuoksi. Betoniviemäreille on tyypillistä, että pihakasvien juuret tunkeutuvat putken pinnan lävitse aiheuttaen tukoksia viemäriin. Betonisen viemäriputken tekninen käyttöikä on 25 vuotta.
Muoviviemärit
Muovisia viemäriputkia on kehitetty vuosikymmenien ajan, ja ne eroavat toisistaan ominaisuuksiensa ja käyttöikänsä suhteen. Putkien valmistuksessa käytetyt pehmentimet ja lisäaineet haihtuvat ajan kuluessa, mikä johtaa putkiston seinämien lasittumiseen. Lasittuneet putkistot ovat alttiita vaurioille, ja ne voivat halkeilla pienestäkin liikkeestä tai rasituksesta. Myös tiivisteet kovettuvat ja haurastuvat iän myötä. Putkiliitokset ovat yleisiä ongelmakohtia, ja ne voivat olla täysin irronneet. Vanhan muoviviemärin käyttöikä on noin 40 vuotta.
Miten viemärin sukitus tapahtuu?
Viemärin sukituksessa vanha viemäri toimii muottina uudelle itsekantavalle viemäriputkistolle. Viemärin sisään viedään epoksimuovilla kyllästetty sukka, joka paineistetaan, ja kovettuessaan se muuttuu muoviputkeksi. Sukitetulla viemärilinjastolla on saumaton, täysin yhtenäinen rakenne. Vanha viemäriputki jätetään paikalleen haurastumaan uuden putken ympäriltä. Viemärisukitus on nopea, edullinen ja ympäristöystävällinen ratkaisu vanhan viemärijärjestelmän saneeraukseen.
Viemärisukituksen valmistelu lähtee liikkeelle viemäreiden kuntotarkastuksesta. Tarkastuksen jälkeen työ suunnitellaan ja saneerauksen ajankohdasta sovitaan asiakkaan kanssa. Suoritettu työ tehdään aina huolellisesti ja asiakasta kunnioittaen.
Työn valmistelu
- Asennuksen ajankohta ja työmaan kesto sovitaan asiakkaan kanssa.
- Lattiat ja vesipisteiden ympäristö suojataan.
- Vesikalusteet irrotetaan.
Putkiston valmistelu sukitukseen
- Valurautaviemäri rassataan puhtaaksi ruosteesta.
- Muoviviemäri hiotaan, jotta sukalle saadaan tarttumapinta.
- Viemärit kuvataan ja mitataan huolellisesti.
Sukan valmisteleminen
- Sukka leikataan oikean mittaiseksi.
- Epoksiseos sekoitetaan yhdistämällä epoksi ja koveteaine.
- Seos kaadetaan sukan sisään.
- Ilmakuplat poistetaan vakuumipumpulla.
- Sukka mankeloidaan, jotta epoksi levittyy tasaisesti.
Sukan asentaminen
- Epoksoitu sukka kelataan sukitusrummun sisään.
- Rummun sisään laitetaan kompressorista ilmanpaine.
- Paineen kasvaessa sukka kulkeutuu viemärissä perille asti.
- Kovettumista voidaan jouduttaa höyryllä tai kuumalla vedellä.
Haaraviemärien sukitus
- Viemärihaarat runkoputkeen avataan poraamalla tai hiomalla.
- Viemärihaarat sukitetaan.
- Haaroihin asennetaan oikean kokoinen haaravahvike.
- Haaravahvikkeet kovetaan höyryllä.
- Jokaisessa vaiheessa sukituksen laatu tarkistetaan viemärikameralla.
Työmaan luovutus
- Uusi viemäriputkisto kuvataan ja kuvausmateriaali luovutetaan asiakkaalle.
- Vesikalusteet asennetaan paikoilleen.
- Työmaa siivotaan huolellisesti.
- Työmaaraportti täytetään ja takuutodistus luovutetaan asiakkaalle.
Sertifioitu asennustapa ja koulutetut asentajat synnyttävät laatua
Akvatekin sukitus on saanut todistuksen Eurofins Expert Services Oy:n tekemästä laadunvalvonnan varmennuksesta asennustyölle viemäriputkien sisäpuolisille menetelmille.
Käytämme Boldan-In-House Lining -menetelmäsertifikaattia, jossa kaikki tuotteet ja työmenetelmät on tarkistettu yhteensopivaksi ja sataprosenttisesti vesitiiviiksi. Sukituksessa käytämme Suomessa valmistettua laadukasta epoksia.
Sertifikaatti ei itsessään ole tae hyvästä laadusta, sillä laadunvalvontaa tehdään ulkopuolisen toimesta vain kerran vuodessa yhdellä työmaalla. Tästä syystä olemme panostaneet asentajiemme työkaluihin ja ammattidaidon kehittämiseen. Kaikki Akvatekin asentajat ovat koulutettuja sukituksen ammattilaisia, jotka pystyvät ratkaisemaan haastavimmatkin ongelmat työmaalla.
Remontin rahoitus ja takuu
Kun työ on suoritettu, toimitamme asiakkaalle erittelyn kotitalousvähennystä varten kahden viikon kuluessa. Ensimmäinen lasku saapuu noin kuukauden päästä työn valmistumisesta. Joustavan rahoituksen ansiosta voit maksaa laskun joko sinulle sopivissa erissä tai kerralla.
Viemärisukitus saadaan yleensä valmiiksi 3–6 päivässä, riippuen työn laajuudesta. Akvatekin työllä on 5 vuoden takuu ja sertifioidulla sukitusmenetelmällä on 30 vuoden materiaalitakuu. Sukitettu putki vastaa ominaisuuksiltaan uutta nykyaikaista muoviputkea, ja sen tekninen käyttöikä on jopa 50 vuotta.
Uusi muovinen viemäriverkosto alle viikossa.
Sukitetun viemärin tekninen käyttöikä on jopa 50 vuotta.
Voit asua kotonasi viemärisaneerauksen aikana.
Rakenteita ei tarvitse purkaa, eikä kaivuutöitä suorittaa pihamaalle.
Alan parhailla menetelmillä ja välineillä suoritettu työ.
Sertifioitu asennus on laadun takuu
asiakkaalle.
Mitä asiakkaat meistä puhuvat?
Usein kysytyt kysymykset
Sukituksessa käytetty sukka on polyesterista valmistettua huopamaista materiaalia. Se on malliltaan pyöreää, ja sen halkaisija vaihtelee putken koon mukaan. Sukka voi myös venyä esimerkiksi putkikoon muuttuessa. Sukan sisään kaadetaan epoksi ja se mankeloidaan tasaisen rakenteen saamiseksi. Viemäriputken sisäpinnaksi jää sukan polyuretaanipinnoite.
Sukitetun putken on testattu kestävän jopa 50 vuotta. Sukitettu putki vastaa ominaisuuksiltaan uutta muoviputkea. Akvatekin sukituksessa käytetyt materiaalit on testattu osana Boldan In-House Lining System -menetelmäsertifikaattia.
Sukituksen hintaan vaikuttavat viemäripisteiden lukumäärä, viemärihaarojen ja runkolinjan pituus, putken halkaisija, kerrosten lukumäärä, lattiakaivojen materiaali ja vaihdettavat vesikalusteet. Suurin hintaan vaikuttava tekijä on viemäripisteiden lukumäärä. Omakotitalon sukitus maksaa keskimäärin 10 000–20 000 euroa.
Muovin ominaisuuksiin kuuluu sen kestävyyden heikkeneminen lämpötilan, UV-säteilyn, mekaanisen rasituksen ja kemiallisten aineiden vaikutuksesta. Ennen viemäriputkien asentamista putkien säilytys ja käsittely on voinut vaikuttaa putken kestävyyteen asennuksen jälkeen. Talon rakenteiden sisässä muovi ei enää altistu UV-säteilylle, mutta lämpötilavaihtelut ja mekaaniset rasitukset etenkin pystyosuuksien jälkeisissä mutkissa rasittavat materiaalia. Muoveille on määritelty käyttölämpötilat, ja niiden ylittyessä tai alittuessa käynnistyvät materiaalin muutokset. Kun käyttölämpötila alittuu, olomuoto alkaa muuttua kovaksi ja hauraaksi. Esimerkiksi ensimmäisten PVC-muovien lämmönkestävyys on ollut heikko, jolloin kuuma vesi pääsee vaikuttamaan putken olomuodon muutoksiin. Kun muoviviemäri muuttuu kovaksi ja hauraaksi, se ei välttämättä enää kestä sukitusta.
Viemärin sisään kertyy etenkin keittiössä orgaanista jätettä, joka mädäntyessään muodostaa viemärin sisään rikkidioksidikaasua. Kaasu nousee putken yläpintaan ja ruostuttaa putkea ensimmäisenä sieltä. Tämä johtaa valurautaputken ruostumiseen ja ruostelaattojen irtoamiseen putken katosta.
Pinnoituksessa viemärin sisään ruiskutetaan massaa, joka kovettuu putken pintaan. Pinnoituksessa aine voidaan myös harjata putken pintaan. Ennen pinnoitusta putken huolellisen rassauksen merkitys korostuu. Pinnoitusta voi verrata auton maalaukseen, jossa pohjatöiden merkityksellä on suuri vaikutus maalin pysymiseen pellissä. Pinnoituksen haasteena onkin ollut sen pysyminen vanhan putken pinnassa.
Valurautaisen lattiakaivon sisään voidaan asentaa uusi muovinen lattiakaivo tai se voidaan pinnoittaa. Jos kaivosta lähtee viemäriputki sivulle eikä kaivoon tule muita haaroja, voidaan sen sisään asentaa uusi muovikaivo. Ennen muovikaivon asentamista vanha valurautainen kaivo hiotaan puhtaaksi. Vanhan kaivon ja uuden muovikaivon väli täytetään epoksilla. Lopuksi viemärilinja sukitetaan uuden muovikaivon läpi, jolloin lopputuloksesta tulee tiivis. Lattiakaivon pinnoituksessa kaivo hiotaan huolellisesti poistaen siitä kaiken ruosteen. Sen jälkeen kaivo päällystetään epoksilla ja sen sisään asennetaan uusi teräksinen hajulevy ja huoltoluukku.
Sukituksen aikana kodissa on mahdollista asua, mutta talon viemärit eivät ole käytössä. Työmaan ajaksi järjestämme kotiin eko-wc:n mahdollisuuden ja vettä voi käyttää, mikäli altaan alle laitetaan esimerkiksi ämpäri. Suihku ei kuitenkaan ole käytössä sukituksen aikana.
Viemärin sukituksen keksi Englannissa vuonna 1971 Eric Wood. Hän huomasi vuotavan putken autotallinsa alla ja välttääkseen koko autotallin lattian kaivamisen putken korjaamiseksi Wood keksi paikan päällä kovettuvan putken korjausmentelmän. Sitä kutsutaan tänä päivänä yleisesti sukitukseksi. Vuodesta 1971 lähtien on asennettu maailmalaajuisesti kymmeniä tuhansia kilometrejä paikan päällä kovettuvaa muoviputkea.
Pyydä tarjous viemärisukituksesta!
Artikkelit
Pyydä tarjous tai jätä yhteydenottopyyntö
Facebook @akvatek