Kotitalous­vähennys Rahoitus

Taloyhtiön viemärisukitus – mitä isännöitsijän ja huoltohenkilöstön olisi hyvä tietää?

Taloyhtiön viemärisukitus – mitä isännöitsijän ja huoltohenkilöstön olisi hyvä tietää?

Viemäriputkien sukitus on helpompi, edullisempi ja nopeampi vaihtoehto putkiremontille. Sukitus voidaan toteuttaa, jos nykyiset viemärilinjat ovat sukituksen kestävässä kunnossa. Huolellinen suunnittelu ja hyvä selvitys on viemäriremontin peruskivi. Putkien sukitus voidaan toteuttaa myös osittain esimerkiksi asuntojen haaraviemäreihin.

– Osittainen sukitus on hyvä ratkaisu silloin, kun esimerkiksi haaraviemärit ovat vielä jokseenkin kunnossa tai jos asuntoihin on hiljattain tehty vaikkapa kylpyhuoneremontti, eikä paikkoja haluta lähteä repimään auki, Akvatekin toimitusjohtaja Ville Hyry sanoo.

Sukitus ei ole mitään tekohengitystä vanhoille viemäriputkistoille: valmiin sukituksen tekninen käyttöikä on sama kuin uudella muovisella viemäriputkella, eli jopa 50 vuotta. Sukituksessa vanhaan viemäriputkeen asennetaan käsityönä uusi muovimassa, joka kovettuessaan muodostaa uuden itsekantavan viemärin putken sisäpinnalle.

Kun sukitusta vertaa täyteen putkiston saneeraukseen, on sukituksen hinta monin verroin huokeampi. Jos täydestä putkiremontista joutuu maksamaan noin 300 – 400 euroa neliöltä, on sukituksen kustannusarvio noin 100 – 150 euroa / neliö. Kustannushyöty on entistä suurempi, kun summaan lasketaan mukaan asukkaiden henkilökohtainen säästö: asunnosta ei tarvitse muuttaa eikä pintoja rikota työn yhteydessä.

Asennusparilla menee yhden asunnon sukitukseen alle viikko.

– Mitään ei tarvitse purkaa eikä vesieristeisiin kosketa. Asukkaan ei tarvitse siirtää tavaroitaan muualle ja periaatteessa asunnossa voi vaikka asua, mutta viemärit ovat tuon ajan toki poissa käytöstä, Hyry selittää.

Sukituksen laatu kannattaa varmistuttaa ulkopuolisella valvojalla

Ennen sukitusta viemäriputket harjapuhdistetaan huolellisesti ja kuvataan. Pienet halkeamat, tiivisteviat tai kolot eivät ole este sukitukselle, mutta jos viemäriputki osoittaa murenemisen merkkejä ei sukitusta voida toteuttaa.

– Ennen sukitusta viemäriputki pitäisi hioa sisältäpäin ja jos putki ei tätä kestä, on täysi tai osittainen viemäriremontti ainoa vaihtoehto, Hyry kertoo.

Sukitusremontissa kannattaa tehdä huolellista laadunvalvontaa ja varmistaa asennuksen laatu jälkikäteen viemärikuvauksella. Ville Hyry peräänkuuluttaa vastuullisuutta viemäriremonteissa. Hän suositteleekin taloyhtiöille ulkopuolista valvojaa, joka tarkastaa kuvauksella tehdyn työn lopputuloksen.

– Urakoitsijalta kannattaa ehdottomasti vaatia tallennetta sukitetuista linjoista ja pyytää asiaan perehtynyttä, ulkopuolista tahoa tarkastamaan jäljen. Koska muutenhan sitä on vaikea todeta oikein tehdyksi, Hyry painottaa.

Artikkelit

Viemärihuollon ABC – Taloyhtiön viemärit kuntoon

Kun viemäreitä huolletaan säännöllisesti, pysyvät ne käyttökunnossa koko elinkaarensa ajan. Tehokkaan, mutta hellävaraisen harjapuhdistuksen ansiosta lika ei pääse syöpymään putken pintaan ja aiheuttamaan tukoksia sekä vesivahinkoja.

”Viemäripuhdistus oli todella tarpeellinen, sillä putkistossa oli runsaasti rasvakertymää” – Jääliläisen 1970-luvulla rakennetun taloyhtiön viemärit kuvattiin ja puhdistettiin

– Meidän kiinteistö on jo sen verran vanha, että tuntui hyvin tarpeelliselta teettää viemärikuvaus ja -puhdistus, Sirpa Pätsi As Oy Kiimingin Koivurivistä kertoo.

Ennaltaehkäisevä viemärihuolto taloyhtiölle

Viemäreistä johtuvat vesivahingot pystyttäisiin helposti ennaltaehkäisemään, mikäli viemäreiden todellinen kunto selvitettäisiin hyvissä ajoin.

Taloyhtiön viemärien sukitus – kustannustehokkain tapa saneerata putkisto

Rivitalon tai kerrostalon viemäreiden sukitus on kustannustehokas tapa hoitaa putkiremontti.

Taloyhtiön viemärisukitus – mitä isännöitsijän ja huoltohenkilöstön olisi hyvä tietää?

Viemäriputkien sukitus on helpompi, edullisempi ja nopeampi vaihtoehto putkiremontille. Sukitus voidaan toteuttaa, jos nykyiset viemärilinjat ovat sukituksen kestävässä kunnossa.

Milloin taloyhtiön viemärit kannattaa kuvata?

Taloyhtiön viemärikuvaus kannattaa toteuttaa säännöllisin väliajoin, etenkin jos viemäreillä alkaa olla käyttöikää jo yli kymmenen vuotta.

Uusi kiinteistö pitää kuvata ennen käyttöönottoa

Uusissa kiinteistöissä on lain mukaan varmistettava, että rakenteiden sisään jäävät viemärit ovat tiiviit ja asianmukaiset. Tämä onnistuu ainoastaan viemärikameran avulla kuvaten.

Varmistu laadusta – valitse sertifioitu sukitus

Sukitus on varma ja luja menetelmä viemäreiden uudistamiseksi. Sukituksen noustessa yhä tunnetummaksi ja käytetymmäksi menetelmäksi eri yritykset pyrkivät mukaan kasvavaan kilpailuun.

Viemärin sukitus omakotitalossa – hinta ja laatu kohtaavat sukitustyössä

Mikään viemärimateriaali ei ole ikuinen ja etenkin vanhojen kiinteistöjen kohdalla viemäriremontin tarvetta tulisi kartoittaa pätevän ammattilaisen johdolla.

Apua, viemäri tukossa! Näin tehdään viemärin avaus kotikonstein

Paras tapa välttää viemäritukokset on tehokas ennaltaehkäisy. Kotikonstit viemärin avaukseen eivät aina tepsi, mutta viemärihuollolla avun saa aina.

Milloin myyjä vastaa viemärivahingosta?

Asuntokauppojen yhteydessä viemäreiden todellinen kunto kannattaa selvittää kuvauksella, jotta vältyttäisiin ikävältä jälkiselvittelyltä.

Miksi viemäri haisee?

Ikävän hajun lähteeksi paljastuu usein kodin viemäri. Viemäristä nouseva paha tuoksu voi kertoa putkistossa piilevästä ongelmasta.

Omakotitalon putkiremontti nostaa kiinteistön arvoa

Kartoita mahdollinen putkiremontin tarpeesi pian. Näin nostat asuntosi arvoa ja ehkäiset vesivahinkojen syntymistä.

akvatek rööripeikko

Rööripeikon tarina

Kuuluuko viemäristä pulputusta ja lurinaa? Ehkä siellä asuu pikkuinen, likavettä rakastava Rööripeikko. Rööripeikot asuvat talojen viemäreissä ja ojien siltarummuissa.

Akvatekin brändiuudistus

Akvatekin uusi brändi ja yritysilme on julkaistu 12.6.2023. Lue lisää.

Viemärihuolto asiakaspalvelu

Asuntokaupassa ei tutkita viemäreitä

Asuntokaupan yhteydessä tutkitaan viemäreitä aivan liian harvoin. Viemäreiden kunto kannattaa tarkastaa sillä esimerkiksi myyjä on vastuussa myös asunnon piilevistä virheistä.

Maksuton viemärin kuvaus– miksi ja milloin?

Viemärin kuvauksella kiinteistön omistaja saa hyödyllistä tietoa viemäreidensä tilanteesta jopa täysin maksutta.

Suomessa yli 100 vesivuotoa joka päivä – viemärit kärkipäässä

Selvityksen mukaan vesivahinkoja tapahtuu eniten viemäreissä. Suurin osa vahingoista johtuu tukoksista ja rakennusvirheistä.

Viemärisukituksen hinta koostuu eri tekijöistä

Sukituksessa vanhan viemärin sisään asennetaan rakenteita purkamatta uusi saumaton muoviputki, jonka käyttöikä on jopa 50 vuotta.

Karkota Hirviö

Pyydä maksuton viemärikuvaus tai jätä yhteydenottopyyntö
  Facebook @akvatek

  Akvatek
  Akvatek2 weeks ago
  Helsingin Sanomat herätteli keskustelua nykyrakentamisesta ja sen laadusta.🧐 Lue, miten Akvatekin Ville otti kantaa valurautaputkien käyttöön sekä niiden tyypillisiin ongelmiin:
  Akvatek
  Akvatek3 weeks ago
  Tekisikö mieli tehdä viemäreiden asennustöitä ihan itse? 🤔

  ⛔ Aina ei kannata, sillä vakuutusyhtiöt eivät korvaa asennusvirheestä johtuvaa viemärivahinkoa.

  Mutta tiesitkö vielä tämän?

  👉 Kun altaan hajulukko on liitetty HK-kumitiivisteeseen sokkelilevyn takana, HK-kumitiivisteen pitää aina olla näkyvillä allaskaapissa.

  Teetä siis asennus ammattilaisella! 💪