Kotitalous­vähennys Rahoitus

Viemärikatsastus

Viemärikatsastuksella säästöä kiinteistöllesi

Viemärikatsastuksella selvitämme kiinteistön koko viemärijärjestelmän tilanteen. Selvitämme tarvitaanko koko kiinteistön viemäreiden huolto vai riittääkö vain tiettyjen asuntojen täsmähuolto. Katsastuksella selviää myös korjaustoimenpiteiden tarpeellisuus.

Palvelu säästää kiinteistöyhtöiden rahaa, kun katsastuksen jälkeen huollot tai korjaukset keskitetään vain tarpeellisiin viemärijärjestelmän kohtiin.

Katsastus on järkevin ensimmäinen askel kiinteistö- tai taloyhtiön viemärijärjestelmän kunnon selvittämiseksi ja korjausten saattamiseksi oikeassa aikataulussa ja laajuudessa.

Milloin katsastus on ajankohtainen?

Katsastus kannattaa tehdä, jos kiinteistön kaikkia viemäreitä ei ole koskaan kuvattu tai edellisestä kuvauksesta on yli 10 vuotta aikaa.

Uudisrakennukset kuvataan nykyään aina, sillä laki velvoittaa tarkastamaan viemäreiden tiiveyden ennen käyttöönottoa.

Jos kiinteistö- tai taloyhtiössä on suunnitteilla viemäreiden huolto- tai korjaustoimenpiteitä kannattaa katsastuksella lähteä liikkeelle, koska vain sen avulla saadaan täydellisen kattava lähtötieto jatkotoimien suunnitteluun.

Mitä viemärikatsastus sisältää?

1

Viemäreiden kuvaus

 • Viemärihaarojen kuvaus
 • Runko- ja tonttiviemärin kuvaus
 • Pystyviemärin kuvaus
2

Viemärin liitososien kunto

 • Hajulukkojen kunto
 • HK-tiivisteiden tarkastus ja tarvittaessa vaihto
 • Lattiakaivojen tarkastus
 • Viemäreiden kannakointi
3

Raportti ja dokumentointi

 • Asuntokohtainen sähköinen raportti
 • Kuntoluokka ja kertymän määrä viemärissä
 • Hajulukkojen, lattiakaivojen ja pintaviemäreiden kuntoarvio
 • Huolto- ja korjaussuunnitelma

Katsastuksen raportti ja johtopäätökset

Viemärikatsastuksesta muodostetaan raportti, josta selviää yhdeltä näkemältä koko katsastuksen tulos merkkivärein korostettuna. Raportti kootaan taulukkomuotoon, josta kokonaiskäsitys on nopea muodostaa. Raportin yhteydessä on valokuvia, joista selviää esimerkiksi putkissa ilmenneet puutteet kannakoinneissa tai vauriot viemärin sisällä.

Raportin pohjalta asiakas saa käyttöönsä huoltosuunnitelman, jonka pohjalta taloyhtiö voi lähteä toteuttamaan oman päätöksensä mukaisesti viemäreiden huoltoja tai korjauksia. Katsastuksen jälkeisessä huollossa voidaan keskittyä vain oikeasti huoltoa ja korjausta vaativiin viemärijärjestelmän osiin, jolloin säästyy taloyhtiön rahaa sumittaiseen koko kiinteistön viemärihuoltoon verrattuna. Esimerkiksi kerrostaloissa viemärihaarat ovat usein lyhyitä, jolloin kertymän määrä on yleensä vähäisempi.

Mitä asiakkaat meistä puhuvat?

Usein kysytyt kysymykset

Paljonko viemärikatsastus taloyhtiölle maksaa?

Katsastuksen hinta riippuu taloyhtiön rakennusmuodosta, koosta, sijainnista ja muista tekijöistä. Asuntokohtainen hinta voi vaihdella 80-120€ välillä.

Miksi katsastuksessa kuvataan kaikki viemärit?

Jos koko kiinteistön viemärikuvausta ei ole tehty kannattaa katsastus tehdä jokaiseen asuntoon ja sisällyttää siihen myös pysty- ja pohjaviemäri. Satunnainen muutamaan asuntoon kohdistuva kuvaus ei anna asiakkaalle kokonaiskuvaa koko viemärijärjestelmän tilanteesta ja johtaa monesti virhearvioihin.

Kiinteistössä on valurautaviemärit, eikö röntgenkuvaus olisi parempi vaihtoehto?

On totta, että röntgenkuvauksella selviää valurautaviemäreiden paksuus ja materiaalin kunto tarkemmin kuin viemärikuvauksella. Röntgenkuvausta ei kuitenkaan voida tehdä rakenteiden sisässä kulkeville putkille. Tämän lisäksi röntgenkuvausta ei voida tehdä useasta kohtaa, jolloin kokonaiskuvan muodostuminen jää epäselväksi.

Onko raportti oikeasti selkolukuinen?

Olemme kiinnitäneet raportoinnissa erityistä huomiota selkeyteen ja helppolukuisuuteen. Viemärikatsastuksen raportista voi muodostaa jo minuutin tarkastelun jälkeen selkeän kokonaiskuvan ja ymmärtää jatkotoimenpiteiden tarpeellisuuden.

Millä perusteella laki vaatii viemärikuvauksen uudisrakennuksissa?

Maankäyttö- ja rakennuslaista johdettu asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistosta toteaa, että jätevesilaitteiston on oltava tiivis sekä materiaalin ja liitosten on oltava yhteensopivia. Tämän lisäksi rakennusvaiheen vastuuhenkilön on tehtävä merkintä rakennustyön tarkastusasiakirjaan jätevesilaitteiston tiiveyden toteamisesta. Tiiveys voidaan varmistaa käytännössä viemärikameralla sisäpuolelta kuvaamalla. Tämä tarkoittaa sitä, että runkoputken lisäksi myös jokainen viemärihaara kuvataan erikseen.

Mitä katsastuksella yleensä selviää?

Esimerkiksi 80-luvulla rakennetussa kerros- tai rivitalossa katsastusraportti kertoo mitkä viemärilinjat kannattaa puhdistaa, missä linjoissa on vaurioita, mitkä hajulukot ovat vaihtokuntoisia ja mitkä viemärin liitososat muodostavat merkittävät vuotoriskin.

Artikkelit

Viemärihuollon ABC – Taloyhtiön viemärit kuntoon

Kun viemäreitä huolletaan säännöllisesti, pysyvät ne käyttökunnossa koko elinkaarensa ajan. Tehokkaan, mutta hellävaraisen harjapuhdistuksen ansiosta lika ei pääse syöpymään putken pintaan ja aiheuttamaan tukoksia sekä vesivahinkoja.

”Viemäripuhdistus oli todella tarpeellinen, sillä putkistossa oli runsaasti rasvakertymää” – Jääliläisen 1970-luvulla rakennetun taloyhtiön viemärit kuvattiin ja puhdistettiin

– Meidän kiinteistö on jo sen verran vanha, että tuntui hyvin tarpeelliselta teettää viemärikuvaus ja -puhdistus, Sirpa Pätsi As Oy Kiimingin Koivurivistä kertoo.

Ennaltaehkäisevä viemärihuolto taloyhtiölle

Viemäreistä johtuvat vesivahingot pystyttäisiin helposti ennaltaehkäisemään, mikäli viemäreiden todellinen kunto selvitettäisiin hyvissä ajoin.

Taloyhtiön viemärien sukitus – kustannustehokkain tapa saneerata putkisto

Rivitalon tai kerrostalon viemäreiden sukitus on kustannustehokas tapa hoitaa putkiremontti.

Taloyhtiön viemärisukitus – mitä isännöitsijän ja huoltohenkilöstön olisi hyvä tietää?

Viemäriputkien sukitus on helpompi, edullisempi ja nopeampi vaihtoehto putkiremontille. Sukitus voidaan toteuttaa, jos nykyiset viemärilinjat ovat sukituksen kestävässä kunnossa.

Milloin taloyhtiön viemärit kannattaa kuvata?

Taloyhtiön viemärikuvaus kannattaa toteuttaa säännöllisin väliajoin, etenkin jos viemäreillä alkaa olla käyttöikää jo yli kymmenen vuotta.

Uusi kiinteistö pitää kuvata ennen käyttöönottoa

Uusissa kiinteistöissä on lain mukaan varmistettava, että rakenteiden sisään jäävät viemärit ovat tiiviit ja asianmukaiset. Tämä onnistuu ainoastaan viemärikameran avulla kuvaten.

Varmistu laadusta – valitse sertifioitu sukitus

Sukitus on varma ja luja menetelmä viemäreiden uudistamiseksi. Sukituksen noustessa yhä tunnetummaksi ja käytetymmäksi menetelmäksi eri yritykset pyrkivät mukaan kasvavaan kilpailuun.

Viemärin sukitus omakotitalossa – hinta ja laatu kohtaavat sukitustyössä

Mikään viemärimateriaali ei ole ikuinen ja etenkin vanhojen kiinteistöjen kohdalla viemäriremontin tarvetta tulisi kartoittaa pätevän ammattilaisen johdolla.

Apua, viemäri tukossa! Näin tehdään viemärin avaus kotikonstein

Paras tapa välttää viemäritukokset on tehokas ennaltaehkäisy. Kotikonstit viemärin avaukseen eivät aina tepsi, mutta viemärihuollolla avun saa aina.

Milloin myyjä vastaa viemärivahingosta?

Asuntokauppojen yhteydessä viemäreiden todellinen kunto kannattaa selvittää kuvauksella, jotta vältyttäisiin ikävältä jälkiselvittelyltä.

Miksi viemäri haisee?

Ikävän hajun lähteeksi paljastuu usein kodin viemäri. Viemäristä nouseva paha tuoksu voi kertoa putkistossa piilevästä ongelmasta.

Omakotitalon putkiremontti nostaa kiinteistön arvoa

Kartoita mahdollinen putkiremontin tarpeesi pian. Näin nostat asuntosi arvoa ja ehkäiset vesivahinkojen syntymistä.

akvatek rööripeikko

Rööripeikon tarina

Kuuluuko viemäristä pulputusta ja lurinaa? Ehkä siellä asuu pikkuinen, likavettä rakastava Rööripeikko. Rööripeikot asuvat talojen viemäreissä ja ojien siltarummuissa.

Akvatekin brändiuudistus

Akvatekin uusi brändi ja yritysilme on julkaistu 12.6.2023. Lue lisää.

Viemärihuolto asiakaspalvelu

Asuntokaupassa ei tutkita viemäreitä

Asuntokaupan yhteydessä tutkitaan viemäreitä aivan liian harvoin. Viemäreiden kunto kannattaa tarkastaa sillä esimerkiksi myyjä on vastuussa myös asunnon piilevistä virheistä.

Maksuton viemärin kuvaus– miksi ja milloin?

Viemärin kuvauksella kiinteistön omistaja saa hyödyllistä tietoa viemäreidensä tilanteesta jopa täysin maksutta.

Suomessa yli 100 vesivuotoa joka päivä – viemärit kärkipäässä

Selvityksen mukaan vesivahinkoja tapahtuu eniten viemäreissä. Suurin osa vahingoista johtuu tukoksista ja rakennusvirheistä.

Viemärisukituksen hinta koostuu eri tekijöistä

Sukituksessa vanhan viemärin sisään asennetaan rakenteita purkamatta uusi saumaton muoviputki, jonka käyttöikä on jopa 50 vuotta.

Karkota Hirviö

Pyydä tarjous tai jätä yhteydenottopyyntö


  Facebook @akvatek

  Akvatek
  Akvatek2 months ago
  Helsingin Sanomat herätteli keskustelua nykyrakentamisesta ja sen laadusta.🧐 Lue, miten Akvatekin Ville otti kantaa valurautaputkien käyttöön sekä niiden tyypillisiin ongelmiin:
  Akvatek
  Akvatek2 months ago
  Tekisikö mieli tehdä viemäreiden asennustöitä ihan itse? 🤔

  ⛔ Aina ei kannata, sillä vakuutusyhtiöt eivät korvaa asennusvirheestä johtuvaa viemärivahinkoa.

  Mutta tiesitkö vielä tämän?

  👉 Kun altaan hajulukko on liitetty HK-kumitiivisteeseen sokkelilevyn takana, HK-kumitiivisteen pitää aina olla näkyvillä allaskaapissa.

  Teetä siis asennus ammattilaisella! 💪